Innsikt fra Møre og Romsdal.
Tall som teller.

Favoritter Søk

Spektakulær fossevandring

Vil du prøve en unik og annerledes vandretur? Ta turen til verdensarv-bygda Geiranger og gå landets første nasjonale turiststi.

Fosseråsa er en spektakulær fossevandring i den verdenskjente turistbygda Geiranger i Møre og Romsdal. Turen har blitt en stor attraksjon, og sommeren 2019 ble en utvidet versjon - Fosseråsa - autorisert som landets aller første nasjonale turiststi.

Fosseråsa © Oddgeir Visnes
Fosseråsa © Oddgeir Visnes
Fosseråsa © Oddgeir Visnes

Norges første nasjonale turiststi

- Fosseråsa gir storslagen utsikt mot bratte fjell, mektige fossefall og en av de fineste fjordene på Vestlandet, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da Norges første nasjonale turiststi ble åpnet i juni 2019.

Se detaljert rutebeskrivelse og andre praktiske tips til turen her >>

Hva er nasjonale turiststier?

  • Nasjonale turiststier er et utvalg av stier og turmål om tilrettelegger for besøk gjennom langsiktig og helhetlig planlegging uten at natur‑, kultur- og opplevelseskvalitetene forringes.
  • Nasjonale turiststier er en autorisasjons- og tilskuddsordning for områder med svært stor attraksjonskraft og opplevelsesverdi.

Kilde: Miljødirektoratet

Første etappe - Norsk Fjordsenter

Fosseråsa begynner i Geiranger sentrum og tar deg opp 327 trappetrinn, platåer og utkikkspunkt til Norsk Fjordsenter. Her burde du ta turen innom for å lære mer om UNESCOs verdensarv og skaffe deg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av området.

Kombinasjonen av den spennende arkitekturen tett på den buldrende Storfossen er en opplevelse du sent vil glemme.

Fosseråsa
Turen opp Fosseråsa er veldig godt tilrettelagt og det er mange fine utsiktspunkter på vei opp. (Foto: Oddgeir Visnes)

Norges bratteste utsikt

På neste etappe går den nye turiststien opp og forbi Hotel Union og til Westerås gård. Her kan du nyte Norges bratteste servering, med lokal lunsj eller middag. Hils på de ulike gårdsdyrene før turen fortsetter opp til Storseterfossen.

Fra Westerås Gård er det rundt 45 minutters flott fottur på god sti til Storseterfossen.

Fosseråsa © Oddgeir Visnes
Fosseråsa © Oddgeir Visnes
Fosseråsa © Oddgeir Visnes

Gå under Storseterfossen

Fosser har vel alle sett, men kanskje ikke fra baksiden. Da bør man ta seg tid til å oppleve Storseterfossen. Den 30 meter høye fossen står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen.

Sherpaer fra Nepal har lagt ned mange timers arbeid for å lage en steinlagt sti. Fossen er størst og mektigst om våren, men absolutt verdt å se om høsten også.

Hvis du trenger flere tips til turer i Geiranger burde du sjekke ut vandretur til Skageflå - en av destinasjonene i årets 71 grader Nord.

Besøk naturens eget mesterverk i sommer - SE FILM

Klatre, balansere og fly gjennom verdensarvnatur

Besøker du bygda i sommer, kan du utforske den splitter nye naturparken med zipline, via ferrata, tårn, broer og luftige svev.

Forbered deg på en spenstig opplevelse - i parken kan du klatre, balansere og fly gjennom vakker løvskog, juv og fossefall. Les mer om Zipline-parken her.

Se flere

Opplev naturens eget mesterverk

Vanligvis besøkes den berømte turistbygda på Sunnmøre av rundt 800.000 turister årlig, de fleste utenlandske cruiseturister. I år er de fleste cruiseanløp til Geiranger kansellert. Det gir i følge tidligere turistsjef Ove Skylstad en unik mulighet til å oppleve en av landets mest berømte attraksjoner. Se hans anbefalinger til hva du kan se og gjøre i Geiranger i 2020.

Se flere

Se Hotell, camping og hytter i Geiranger