Innsikt fra Møre og Romsdal.
Tall som teller.

Favoritter Søk

Bygdeperler på en snor

Hvis du vet hvor du skal lete, er ikke perlene vanskelige å finne. Den eventyrlystne kan finne både spennende grotter, perfekte surfebølger og frodige hager om man tar en liten avstikker bort fra allfarvei.

Lag unike sommerminner og nyt friheten i kriker og kroker på Sunnmøre, i Romsdalen og på Nordmøre.

Syvde

På Søre Sunnmøre, i Vanylven kommune, ligger Syvde. Bygda blir fremdeles kalt «Kosterikjet» på folkemunne, et uttrykk som stammer fra da folk i bygda lagde koster av bjørkeris, som de solgte til folk på øyene.

Er dere glad i fjell og lider av «toppsjuka» er det mange fine muligheter i området. Meld dere på en 3-dagers skreddersydd tur som gir dere både topptur, tur på fjorden og gårdsbesøk i pakka. Her kan dere også leie en egen guide.

Europas lengste one-drop rappellering

Du kan også ta en 15 minutters kjøretur inn til Rovde, hvor du kan rappellere med ei nydelig utsikt over Syvdefjorden. Turen starter med en middels krevende fjelltur på ca. 20-30 min, før dere får utdelt utstyr og instruksjoner før rappellen ned den 16 meter høye veggen. Turen passer godt både for familier og større grupper. Besøk også den populære Hakallegarden.

Vil dere prøve en annerledes naturopplevelse? Kun 1 times kjøretur fra Syvde finner dere Dollsteinhola på Sandsøya. Grotta er 180 meter lang og er både sagnomsust og en av de underligste grottene i landet. Absolutt verdt turen!

Se flere
En tur i kajakk i Tafjord gir deg en umiddelbar nærhet til høyreiste fjell og frodig natur. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Tafjord

Tafjord er et paradis for både padlere og dem som er glad i topptur. Om du vil tilbringe late (eller spreke?) feriedager her, er det ikke vanskelig å fylle dagene.

I Tafjordfjella er det gode muligheter for fiskelykke. Med et fiskekort på innerlomma kan du trygt kaste sluken ut i alle vann og elver i et omtrent 150 km² stort område.

Litt oppe i dalen finner du Zakariasdammen, en 96 meter høy betongdemning. Det er bilvei helt fram til demninga som ble bygget på 60-tallet og representerte et av de største naturinngrepene i Møre og Romsdal. Oppføringen av demningen la blant annet tre gårder under vann. Bak demninga er det plass til 70 millioner kubikkmeter vann, som blir brukt til å lage elektrisk kraft. Det er mulig å gå oppå demninga, som fremdeles er et imponerende syn.

I fjella finner du også et godt utbygt stinett og 14 turistforeningshytter – blant annet Reindalseter, Fieldfarehytta og Danskehytta – med seng og proviant som gjør området til en fryd å ferdes i. Flere av hyttene har vært viktige skjulesteder under 2. verdenskrig og kan gi dere en smakebit på motstandsbevegelsens historie i fylket.

Det er også mulig å legge turen innom kraft- og skredsenteret som har utstillinger og informasjon om fjellskred, og overvakinga av fjellskred som skjer i området. Her finner du også en 12 meter høy klatrevegg, mulighet for rappellering og ei 20 meter lang rørsklie.

Sykler i Eresfjord rød
Sykkelen er nærmest blitt et symbol på bygda Eresfjord i Møre og Romsdal. Fargerike sykler står plassert rundt omkring i bygda, omkranset av fantastisk natur. (Foto: Lillian Langset)

Eresfjord

I sykkelbygda Eresfjord står det mer enn 100 fargerike sykler plassert rundt om i bygda som byr på vakker natur, høyreiste fjell og sjarmerende bygdeliv. Her kan du starte dagen med å gå tur eller jakte i fjellet, før dagens avsluttes i solnedgangen med fiskestanga i hånda, enten ved fjorden eller i elva Eira.

For deg som trives på sykkelsetet, er det mange ulike ruter å velge i både på asfalt og i terrenget. Kurt Asle Arvesen, eresfjording og en av Norges mest profilerte syklister, har 4 friske tips om du vil ta pedalene fatt.

Om sommeren er bygda er også et fint utgangspunkt for en padletur og er også et yndet område for basehoppere. Fjellet Goksøyra er manges favoritt, både lokale og tilreisende. Oppe på toppen kan du se rett ned den loddrette fjellveggen, og fra 1315 moh. gir det et skikkelig sug i magen. Herfra ser du videre inn til Eikesdalsvatnet, og du har i tillegg god utsikt mot Øksendalfjella, Eresfjord, Romsdalsfjella og storhavet ytterst i horisonten.

Om vinteren er området et eldorado for høydeglade skiturister som ønsker å bestige topper med ski på beina. Ågottind og Trolltind er begge fantastiske topper som gir deg suveren utsikt utover Romsdalen.

Se flere
Eikesdalsvatnet i Eikesdal.
Eikesdalsvatnet er en fin ramme for tur i båt, kajakk – eller kanskje SUP? Med høyreiste fjell på alle kanter blir det en fantastisk naturopplevelse, uansett fremkomstmiddel. Ta også turen helt innerst i Eikesdalen og gå den lille turen opp til Mardalsfossen. (Foto: Oddgeir Visnes)

Eikesdal

Vidunderlige Eikesdal ligger nærmest som en bortgjemt hemmelighet en halvtimes kjøretur videre innover dalen fra Eresfjord. Her ligger Eikesdalsvatnet, omkranset av høyreiste fjell som får det til å rykke godt i mang en fjellsko-kledd fot.

Eikesdal er et populært reisemål for både fjelltur, og toppturer på vinteren. I tillegg er også fjellet Katthammaren på 1260 moh. en kjent topp i basehoppmiljøet. Opp hit rusler basehoppere fra inn- og utland, før de tar snarveien gjennom lufta ned igjen. Likevel er dette et fint turmål – også for dem som kun har termos og kjeks i sekken. Når du er kommet på toppen kan du ta en liten omvei nordover, og gå de siste høydemeterne opp til 1276 moh. som gir deg fantastisk utsikt over nordsiden av vatnet nede i dalen.

Det er også absolutt verdt å nevne at du innerst i Eikesdalen finner Mardalsfossen. Med sine 657 meter er den verdens 4. høyeste frie fossefall. Den nye veien opp til fossen er tilrettelagt både for rullestol og barnevogn. Har dere med regntøy i sekken, så kan dere fortsette litt lengre enn stien for en skikkelig forfriskende opplevelse.

For en mer avslappende opplevelse av bygda, kan dere leie MS Mardøla og oppleve et uforglemmelig cruise på Eikesdalsvatnet. Turen er kun tilgjengelig for charterbestillinger, skreddersys for bestiller, og kan vare i alt fra 1,5–5 timer.

Rhododendron sett med utsikt over Svinvik i bakgrunnen.
Svinvins arboret ligger vakkert til ved Todalsfjorden og gir deg flott utsikt over både dalen og frodige vekster. (Foto: Svinviks arboret)

Svinvik

Svinvik på Nordmøre, ligger kun 15 minutter fra Kvanne fergekai. Her kan man ta noen rolige dager og finne hvilepuls i frodige omgivelser.

Her finner du Svinviks arboret som har en innholdsrik plantesamling og som kanskje er mest kjent for sin store rododendronsamling. Den storslåtte blomstringen om våren er en opplevelse utenom det vanlige. Fine spaserstier i den eksotiske samlinga gjør hagen til en publikumsattraksjon gjennom hele sommeren.

Vi anbefaler også at du går Svinvikrunden, en flott rundtur på 4,5 km som går etter gammelvegene inn til Todalen.

Ønsker dere en matopplevelse utenom det vanlige, kan en tur innom Svinvik Gard virkelig anbefales. Råvarene er hentet fra nærmiljøet og her får du aldri vite nøyaktig hva du får servert på forhånd. Menyen varierer avhengig av sesong, og hvilke råvarer som er tilgjengelig den dagen du kommer. Uansett får du alltid mat basert på ferske, lokalproduserte råvarer.

Se flere
Restauranten til Svinviks Arboret

Veiholmen

Veiholmen er det største fiskeværet sør for Lofoten og veien dit går over broer, fyllinger, gjennom beskyttende moloer og er rett og slett en fantastisk reise i seg selv.

I dag er det rundt 300 fastboende som livnærer seg av fiske og turisme på holmen, eller «skjæret» som de innfødte sier. Det er et populært reisemål hvor du finner gammel og ny bebyggelse ligger i tette klynger, små museer og gallerier på rekke og rad. I tillegg har Veiholmen også flere maritime og trivelige spise- og skjenkesteder.

Vil du oppleve Veihomen fra havet, tilbys det både kajakkurs eller utleie av kajakk og guidede dag- og kveldsturer om sommeren. Fra plasseringen ute i havet, er Veiholmen beskyttet av holmer og skjær, som gjør området perfekt for havkajakk. Innenfor holmene er bølgene på trygg avstand og det er gode forhold for nybegynnere og barn. Er du trygg i kajakken og ønsker en større utfordring kan du også ta turen litt lengre ut. Kanskje du vil prøve GPS-padling? Med 6000 holmer og skjær kan du finne deg en øde øy og kose deg med dagens nistepakke.